Muutos Kela-korvauksiin heikentää palveluiden saatavuutta
Eduskunta on nykyisen hallituksen esittämänä hyväksynyt lakimuutoksen, jonka myötä valtaosa yksityislääkärin määräämien tutkimusten ja hoidon kustannuksien korvauksista poistui 2023 vuoden alusta. Muutos vaikuttaa myös asiakkaan oikeuteen saada matkakorvausta, fysioterapiaa sekä mm. silmätutkimuksia tai gynekologin tekemiä ultraäänitutkimuksia. Taustalla on hallituksen aiempi päätös hoivan hoitajamitoituksesta (2020), jota rahoitettiin poistamalla Kela-korvauksia (64 miljoonaa). Lyhyen voimassa oloaikansa aikana tämä lakimuutos on jo osoittanut, keihin tällä lakimuutoksella on suurin vaikutus - heikoimmassa asemassa oleviin. Korvaus on suhteellisen pieni, mutta se kertautuu yllättävänkin suureksi, kun käyntejä on useita. Lisäksi matkakulut eivät enää kuulu korvauksen piiriin, mikäli kyseisestä tutkimuksesta tai hoidosta ei saa korvausta. Pienituloisille, työttömille, opiskelijoille ja ikäihmisille pienikin apu on tarpeen, joten he kärsivät tästä eniten.
Tämä lakimuutos ei helpota hoitovelan kampittamista. Varsinkaan tässä tilanteessa, jossa hoitovelkaa tulisi kaikin keinoin korjata. Hallitus päätti 500 000 miljoonan euron lisärahoituksesta hyvinvointialueille ja perusteena oli hoitovelan korjaaminen. Nähtäväksi jää, miten rahat nykyisessä tilanteessa käytetään, kun hoitajia ja lääkäreitä ei ole. Tehty kela- korvauspäätös lisää painetta julkiselle puolelle, koska yksityiseltä puolelta ei enää saa niin kattavasti tukea. Tämä luo paineen julkisen puolen henkilöstöön, joka on jo valmiiksi kuormittunut. Lisäksi pelkona on, että hoitoon tai kuntoutukseen ei hakeuduta ajoissa. Syynä tähän on julkisen puolen äärettömän pitkät jonot ja yksityisen puolen vähentyneet tuet.
Hyvinvointialueiden yhtenä tavoitteena on parantaa palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta. Miten tässä voidaan onnistua, jos lainvalmistelulla vaikeutetaan juuri näitä tavoitteita? Esitän, että Kela-korvausten kokonaishyödyt tulee pikimmiten arvioida kattavasti asiakas/potilas keskiössä ja huomioiden olemassa oleva tilanne hoitovelan sekä henkilöstöpulan osalta. Siinä seuraavalle hallitukselle työtä.