Työturvallisuudesta
Entistä useammin uutisista saa lukea hoitajia, ensihoitajia tai pelastajia kohtaan kohdistetusta väkivallasta. Työssä kohdattu väkivalta on tietyissä ammateissa selvästi yleisempää kuin monissa muissa. Hoitoalalla, jossa väkivallan kohtaaminen on yleisempää niin uhkaan varaudutaan monin eri keinoin. Olosuhteet ja työnluonne vaikuttavat varautumisen menetelmiin. On myös hyvin erilaisia toimintayksiköitä, joissa riskit vaihtelevat: ensihoidossa, päivystyksissä, päihde- ja mielenterveyspalveluissa sekä tietyissä sosiaalipalvelun työpisteissä työskentelevillä on suurempi riski kohdata uhkaa väkivallalle. Kotiin vietävissä palveluissa toimitaan usein yksin ja asiakkaiden/potilaiden kotona. Tällöin turvallisuuteen liittyvät keinot vaativat erilaisia työkaluja kuin hoitolaitoksissa sisällä työskennellen. Myös sosiaalipäivystäjät liikkuvat pääsääntöisesti yksin ja työssä itsessään on riskiä lisääviä elementtejä. Ennaltaehkäisy on kaikista tärkeintä, mutta kaikkeen kun ei voida kuitenkaan varautua.
Ensihoitotyö poikkeaa monelta osin muusta sote-toiminnasta. Siinä useimmiten toimitaan potilaan elinympäristössä ja tilanteet tulevat nopeasti ja usein myös muiden ihmisten hälyttämänä. Lisäksi tilanteisiin liittyy usein päihteiden käyttö. Väkivalta ja sen uhka on miltei aina läsnä. Väkivalta tapahtumia terveydenhuollossa seurataan HaiPro järjestelmän kautta. Viime vuonna Päijät-Hämeen ensihoitopalveluissa näitä väkivalta tapauksia raportoitiin jopa 10kpl, näistä yksikin on liikaa. Päijät- Hämeessä ensihoitopalvelun työturvallisuustyöryhmä esitti jo 2019 hankittavaksi henkilökohtaiset suojaliivit ja näin myös Phhyky sekä Phpela yhdessä toimivat. Tänä vuonna vastuuhenkilöt ovat ohjeistaneet liivien käytön jokaisella ensihoitotehtävällä. Liivin käyttö ei ole ongelmatonta, mutta julkisuudessakin olleet tapahtumat huomioiden työturvallisuuden eteen on tehtävä kaikki mahdollinen.
Rikoslain 17 luvun muuttamiseksi on tehty esitys jo vuosia sitten LA 37/2019 vp (eduskunta.fi). Suomen oikeusjärjestelmässä on linjattu, ettei ensihoitotehtävissä ja ensivastetehtävissä käytetä julkista valtaa. Tulkinta on sama, vaikka ensihoitajana toimisi viranhaltija. Näin ollen ensihoitajan pahoinpitelijää ei voida tuomita virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Toisaalta tulisiko muutkin sote-toimijat huomioida? Tähän on saatava muutos nopeasti. Yhteiskunnan tulee osoittaa arvostus etulinjan akuutti- ja ensihoitotyötä kohtaan ja tämä on yksi niistä asioista. Herääkin kysymys, keneltä tämä esitetty lainmuutos on pois?