Kaupunkiturvallisuus etusijalle – sähköpotkulaudat hallintaan!
Sähköpotkulaudat ovat vakiinnuttaneet paikkansa kaupunkiliikenteessä, mutta niiden hallitsematon käyttö on aiheuttanut merkittäviä turvallisuusongelmia. Nopeat ajotavat, kypärän puute ja laitteiden huolimaton jättäminen kaduille ovat arkipäivää, mikä näkyy sekä sairaaloiden tilastoissa että katukuvassa. Nyt on aika ryhtyä toimiin turvallisen ja toimivan ympäristön varmistamiseksi kaikille kaupunkilaisille.
Onnettomuustilastot ovat huolestuttavia. Sähköpotkulautaonnettomuudet ovat yleistyneet huomattavasti. Helsingissä niiden hoitokustannukset nousivat vuonna 2022 jopa 1,7 miljoonaan euroon. Huolestuttavaa on, että jopa puolet loukkaantuneista on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena. Vaikka Päijät-Hämeen ja Lahden osalta tarkkoja tilastoja ei ole saatavilla, voimme olettaa, että suunta on samankaltainen ja näkyy mm. Akuutti24 ensihoidossa sekä päivystyksessä. Koti- ja vapaa-ajan tapaturmat ovat jo nyt toiseksi suurin syy sairaalahoitopäiviin Suomessa ja sähköpotkulautaonnettomuudet kuormittavat entisestään terveydenhuoltoa aiheuttaen huomattavia kustannuksia hyvinvointialueille.
Positiivisena askeleena voimme pitää sitä, että 1.5.2024 voimaan tulleen lakimuutoksen myötä kaikki vuokrattavat sähköpotkulaudat kuuluvat lakisääteisen liikennevakuutuksen piiriin. Tämä siirtää onnettomuuksien sairaanhoitokustannuksia yhteiskunnalta vakuutusyhtiöiden vastuulle. Liikennevakuutus ei kuitenkaan korvaa vammasta aiheutuvia eläkkeitä tai kuntoutusta. Tämä muutos on tervetullut ja edistää osaltaan liikenneturvallisuutta.
Hallitus on valmistellut esityksen mikroliikkumista koskevasta lainsäädännöstä, jonka tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta ja antaa kaupungeille sekä kunnille keinoja esimerkiksi sähköpotkulautojen hallintaan. Esitys sisältää muun muassa mikroliikenneluvan, joka mahdollistaisi kaupunkien ja kuntien säädellä mikroliikennepalveluita paikallisesti. Tällaiset sääntelytoimet ovat tarpeellisia, ja niiden rinnalla on toteutettava myös muita konkreettisia ratkaisuja turvallisuude parantamiseksi. Ensinnäkin sähköpotkulautojen pysäköintiä on säänneltävä selkeästi. Laitteiden jättäminen satunnaisesti ympäri kaupunkia aiheuttaa esteitä jalankulkijoille, pyöräilijöille ja erityisesti liikkumisesteisille sekä näkövammaisille. Selkeästi merkityt pysäköintialueet estäisivät laitteiden lojumisen pitkin katuja. Kypärän käyttö tulisi säätää pakolliseksi ja valvoa sitä tehokkaasti. Myös kaksi päällä ajamisesta ja holtittomasta käytöstä tulisi määrätä sakkoja, jotta sääntöjen merkitys ymmärretään.
Kunnille on annettava enemmän työkaluja sähköpotkulautojen käytön sääntelyssä. Nykyinen lainsäädäntö rajoittaa kuntien keinoja puuttua sähköpotkulautojen käyttöön. Kaupungeilla tulisi olla oikeus päättää laitteiden pysäköintialueista ja käyttöehdoista paikallisten olosuhteiden mukaan. Sähköpotkulaudat voivat olla hyödyllinen osa kaupunkiliikennettä, mutta vain, jos niiden käyttö tapahtuu hallitusti ja turvallisesti. Tarvitsemme sekä tiukempaa lainsäädäntöä, että järkeviä paikallisia ratkaisuja. Lahdessa voimme olla edelläkävijöitä turvallisuuden ja järkevän kaupunkiliikenteen kehittämisessä, kun otamme käyttöön tarvittavat toimenpiteet kaikkien kaupunkilaisten hyvinvoinnin turvaamiseksi.