Ensihoitopalvelu osana sotepalveluita
Valtakunnallisessa keskustelussa ja mediassa (mm HS 16.7, Yle 17.7, IL 14.8) on ollut esillä ensihoitopalvelun tehtävämäärien merkittävä kasvu ja tähän johtaneet syyt. On totta, että ensihoidolle välittyy paljon tehtäviä, jotka kategorisesti kuuluisivat jollekin toiselle taholle. Useimmiten juuri sosiaali- ja terveystoimen sisällä. Näitä ovat kotipalvelu, sosiaalipalvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut, hoito- ja hoivakodin omalääkärit jne. Kansalaisen / soteammattilaisen on helpointa soittaa 112, mikäli omalta alueelta ei löydy sovittuja käytäntöjä kiireettömiin tilanteisiin. Tämä kertoo resurssipulasta, väärin kohdennetuista resursseista sosiaali- ja terveystoimen palveluissa ja/tai toimimattomista palveluista. Varsinkin kiireettömissä palvelutapahtumissa virka-ajan jälkeen.
Mediassa aiheeseen kantaa ottaneet asiantuntijalääkärit tulevat erityisvastuualueiden ensihoitokeskuksista. Erityisvastuualueiden ensihoitopalveluiden järjestämisessä ei soten sisäinen yhteistyö/synergia ole läheskään niin pitkällä kuin meillä Päijät-Hämeessä. Päijät-Hämeen lisäksi mm. Eksote:ssa, Essote:ssa ja enemmissä määrin myös Kymsote:ssa päivystyspalvelut nivoutuvat kiinteästi muuhun soten palveluverkostoon. Näin toimintoja voidaan vertaisarvioida jopa naapurialueiden kanssa. Tiedossamme oleva hoitaja- ja resurssipula voi entisestään korostaa mahdollista siiloutumista, mikäli emme tee oikeita päätöksiä kokonaisuus huomioiden. Olemassa olevat haasteet eivät ratkea laittamalla päätä pensaaseen tai lähettämällä rajapinnassa toimiville kumppaneille paimennuskirjeitä siitä, miten haluaisimme heidän näkökulmastamme toimivan. Toimintoja tulee tarkastella yhdessä kaikki lakisääteiset tehtävät, päivystys- ja liikkuvat palvelut huomioiden. Näin avun tarvitsijat saavat tarkoituksenmukaisen ja oikea-aikaisen avun olemassa olevilla resursseilla.
Yhdessä tekemisessä ja tiiviissä synergiassa tärkeänä toimintona on yhteisen tilannekuvan muodostuminen ja päivittäisten tehtävien suorittaminen ja koordinointi yhdessä. Päijät-Hämeessä moniammatillinen sosiaali- ja terveystoimen koordinaatio ja tilannekeskus toimii alueelle asukkaiden parhaaksi. Pitkään toteutettu yhdessä tekeminen ja kehittäminen näkyy päivittäisessä työssä ja alueemme tehtävien jakautumisessa. Yhteisestä koordinaatio- ja tilannekeskuksesta koordinoidaan kaikkien liikkuvien palveluiden toimintaa tiiviissä yhteistyössä kaikkien toimijoiden tarpeet ja kyseisen hetken tilanne huomioiden - asiakkaan parhaaksi. Soten ammattilaisille luodun oman viranomaislinjan kautta pystymme vastaamaan avun tarpeeseen tarkoituksenmukaisimmalla palvelulla. Tämä ei ole läheskään aina ensihoito. Joskus se on kotihoito, toisaalla kotisairaalan hoitaja tai yksin liikkuva ensihoitaja. Päijät-Hämeessä tiivis synergia näkyy vahvasti myös ensihoidossa, jossa tehtävämäärien valtakunnassakin todennettu kasvutahti taittui jo 2018. Tuolloin ensihoito suoritti yli 45 000 tehtävää. Viime vuonna tehtäviä ensihoidolle välitettiin reilut 41 000 ja ennuste kuluvalle vuodelle on sama. Päivystys- ja liikkuvissa palveluissa tehtävä yhteistyö tulevalla hyvinvointialueella toivottavasti laajenee ja syvenee entisestään. Jatkakaamme tiivistä ja hyväksi koettua yhdessä tekemistä kaikkien toimijoiden kanssa. Ensi vuoden alussa aloittavien hyvinvointialueiden tavoitteena on yhteistyön lisääminen ja alueiden asukkaiden palveluiden parantaminen.