Lähi- ja päivystyspalvelut hyvinvointialueella


Aluevaaleissa yhtenä teemana on lähipalvelut: Lähipalvelut minulle ovat kaikkea sitä mitä kukin meistä eri tilanteessa tarvitsee. Lähipalvelut sisältävät niin sosiaali- ja terveyspalvelut, kuin myös turvallisuuteen liittyvät lähipalvelut. Lähipalveluiden tarpeeseen ja muotoon vaikuttaa mm. elämäntilanne, avuntarve ja sijainti. Perheelliselle lasten asioita hoitavalle voi tarpeet olla erilaiset, kuin ikäihmisellä, jolla liikkuminen voi olla haastavaa kotioloissakin. Lähipalvelut eivät pelkästään ole rakennuksia, joissa moniammatillinen tiimi vastaanottaa asiakkaita arkisin klo 8–16.

Lähipalveluissa palvelu voi tulla oman kodin lähelle suunnitellusti tiettyinä päivinä/iltoina liikkuvana sote-palveluna. Lähipalvelu voi tulla ja tuleekin jo omaan kotiin konkreettisena kotikäyntinä tai lääkärin, hoitajan, fysioterapeutin tai sosiaalityöntekijän vastaanottona omalle kotisohvalle digipalveluiden muodossa. Lähipalveluita tulee tuottaa asiakaslähtöisesti huomioiden erilaiset tarpeet. Päijät-Hämeessä on kotiin vietäviä päivystyspalveluita kehitetty kansallisesti etulinjassa. Ensihoitopalvelussa on mm. mahdollisuus hoitaa potilaita moninaisin palvelumuodoin. Kiireellisissä ja kuljetusta sairaalaan vaativissa tapahtumissa tarvitaan perinteisiä kuljettavia ambulansseja. Kiireettömissä tilanteissa on tarpeellista ja aikaakin perehtyä potilaan/asiakkaan taustaan ja tilanteeseen huolellisesti. On asiakkaan näkökulmasta tärkeää, että oikea apu ja palvelu löytyy mahdollisimman suoraviivaisesti, ilman useita eri kontakteja ja siirtymisiä. Useinkaan kuljettaminen Akuutti24 päivystykseen ei ole potilaan kannalta paras vaihtoehto, varsinkaan hauraiden ikäihmisten kohdalla. Tästä johtuen Päijät-Hämeessä on ambulanssien lisäksi käytössä yhden ensihoitajan miehittämiä ensihoidon vastaanottoyksiköitä (EVA-yksikkö), sekä Akuutti24 kotisairaalan liikkuvia sairaanhoitajia. Näiden ammattilaisten ei tarvitse varautua tilanteeseen, jossa tarvitaan nopeaa kuljetusta sairaalaan. Yhdellä hoitotason ensihoitajalla toimivan ensihoitoyksikön käyttö päivitettiin myös ensihoitoasetukseen vuonna 2017. Päijät-Hämeen pitkäkestoisella suunnittelulla ja henkilöstömme kehittämistyöllä oli tässä tärkeä rooli.

Ensihoidon, Akuutti24 muun toiminnan sekä kotiin vietävien palveluiden synergia ja yhteistyö on jokapäiväistä. Potilaita voidaan ottaa suoraan kotoa ensikäynnin jälkeen kotisairaalaan hoidettavaksi. Ilman, että tätä varten tarvitsee käydä päivystyksessä. Päivystysapu 116117 puheluiden perusteella järjestetään hoidon tarpeen arviointikäyntejä koteihin ja hoivalaitoksiin. Sosiaali- ja terveystoimen kotiin vietäviä päivystyspalveluita koordinoidaan nykyisin 24/7 Akuutti24:n ja ikääntyneiden palveluiden yhdistetystä koordinaatio- ja tilannekeskuksesta. Näin hyödynnämme olemassa olevia liikkuvia päivystyspalveluita mm. ensihoitoa, kotisairaalaa ja kotipalvelua. Nykyisessä haasteellisessa hoitajatilanteessa tämä on osoittanut todellisen hyödyn. Työtä tehdään yhdessä osaamiset huomioiden, toisia auttaen ja asiakkaiden parhaaksi. Näin myös työntekijöiden kuormitusta tasataan ja huolehditaan työoloista. Ensihoidon kiireettömien tehtävien käsittely toteutetaan myös koordinaatiokeskuksessa ensilinjan ammattilaisten toimesta. Näin voidaan varmistaa, että avuntarvitsija saa juuri oikeaa ja oikea-aikaista apua tilanteeseensa.

Päivystyspalveluissa tehtävä yhteistyö tulevalla hyvinvointialueella toivottavasti laajenee ja syvenee. Hyvinvointialueiden yhtenä tavoitteena on synergian lisääminen ja yhdessä tekeminen. Jos pelastustoimi ja sosiaalipäivystys yhdistettäisiin jo olemassa olevaan koordinaatiokeskukseen (Akuutti24 ensihoito, kotisairaala, päivystysapu 116117 sekä ikääntyneiden palvelut) kattaisi yhdistetty koordinaatiokeskus koko palveluverkon ja turvaisi entisestään alueemme asukkaiden arkea.

Turvallisuus luodaan yhdessä

Edellinen
Edellinen

Ensihoitopalvelu osana sotepalveluita

Seuraava
Seuraava

Ikäihmisten hoivan ja hoidon turvaaminen